European CSR Lessons – Day 1

Ziua 1 a European CSR Lessons a însemnat o serie de vorbitori care au încercat să ne convingă că activitățile de CSR pe care le desfășoară sunt puncte de diferență între companiile pe care le reprezintă și celelalte organizații, care nu se implică activ în viața societății civile.

Mi-a plăcut prezentarea lui Dr. Isaac Sheps, CEO Carlsberg UK, (deși locuiește în UK, a preferat să vorbească în română, pentru că e bănățean), în care a dat o mulțime de date interne și de exemple de componente CSR, implementate în țările în care compania sa este prezentă. De notat că programele au fost special realizate pentru a răspunde unor nevoi locale și nu replicate la infinit, doar ca să apară la final un raport în care să se laude că au făcut nu știu câte proiecte de CSR. Deci, se poate!

Oana Năstase, Communication and Corporate Affairs Director, Rompetrol Group, a vorbit despre http://www.impreunapentrufiecare.ro, proiectul de CSR implementat de Rompetrol, prin care le oferă o mână de ajutor persoanelor ce vor să facă ceva pentru comunitatea în care trăiesc. Faptul că, de la an la an, numărul aplicanților a crescut simțitor și acoperirea media a fost extraordinară nu mă poate face decât să spun că Rompetrol chiar face CSR. Chiar dacă pare paradoxal ca o companie din industria petrolului să încerce să facă un bine mediului înconjurător și societății în care își desfășoară activitatea.

Mi-am amintit de povestea spusă de Cristina Bazavan, la FJSC, când am urmărit prezentarea despre cardul Unicredit, prin care se direcționează 1% către Unicef din orice tranzacție făcută la cumpărături de cei care au acest card. Partea interesantă este că nu cumpărătorul oferă 1% pentru Unicef, ci Unicredit. Well, inițiativa asta parcă mai spală imaginea băncilor din România 😉

Au mai vorbit Franz Karl Prüller, Director Social Development Programme, ERSTE Foundation (prezentare faină, bine structurată), Giorgio Capurri, Manager Sustainability Department, UniCredit Group, Denis Guibard, Vice President “Sustainable Development, Products & Services”, France Telecom-Orange, Dana Dobrescu, Communications Manager, Unilever South Central Europe (cu o prezentare super rapidă, dar nice), John Aston, President, AstonEco Management (interesant de văzut cum ar trebui să pună problema companiile miniere – “sunt o companie minieră” vs. “sunt o companie care vrea să ajute la dezvoltarea societății”) și Alina Bratu, Corporate Affairs Manager, URBB (despre Umbrela Verde, în principal, și despre campania “Alcoolul nu te face mare”).

Concluzia (mea) a venit din prezentarea lui Franz Karl Prüller, ERSTE Foundation : o companie care doar zice că face CSR e ca un individ care își taie singur creanga de sub fund.

Să vedem ce ne aduce ziua 2 😉

Photo credits: http://tinyurl.com/6bzcz4y

About Anca

04.04.1986, incapatanata si cam egoista. Apreciez bucuriile mici, oamenii frumosi si gandurile cu sambure. Si-mi place sa zbor.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: